Prewencja chorób sercowo-naczyniowych – postępy 2015

16.08.2016
prof. dr hab. n. med. Barbara Cybulska1, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek1,2, prof. dr hab. n. med. Wiktor B. Szostak1, dr hab. n. o zdrowiu, dr n. med. Dorota Szostak-Węgierek3
1 Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, 2 Zakład Medycyny Zapobiegawczej i Higieny, Instytut Medycyny Społecznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny, 3 Zakład Żywienia Człowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Wybrane treści dla pacjenta
  • Dobry cholesterol i zły cholesterol
  • Dieta w osteoporozie
  • Jajko – wartości odżywcze, czy jajko podwyższa cholesterol?
  • Rola błonnika pokarmowego w leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego
  • Jakimi lekami można skutecznie obniżyć cholesterol u osób z uszkodzoną wątrobą?
  • Hipercholesterolemia: Dieta na obniżenie cholesterolu - jadłospis, przepisy
  • Dieta w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby
  • W jakiej poradni powinna się leczyć osoba z hipercholesterolemią?
  • Dieta w kamicy żółciowej
  • Dławica piersiowa związana z mostkami mięśniowymi

Sponsorem serwisu jest