Prewencja chorób sercowo-naczyniowych – postępy 2015
16.08.2016
prof. dr hab. n. med. Barbara Cybulska1, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek1,2,
prof. dr hab. n. med. Wiktor B. Szostak1, dr hab. n. o zdrowiu, dr n. med. Dorota Szostak-Węgierek3
1 Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, 2 Zakład Medycyny Zapobiegawczej i Higieny, Instytut Medycyny Społecznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny, 3 Zakład Żywienia Człowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Wybrane treści dla pacjenta
-
Dobry cholesterol i zły cholesterol
Cholesterol jest niezbędnym do funkcjonowania organizmu związkiem chemicznym – między innymi buduje błony komórkowe, jest prekursorem niektórych hormonów, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zbyt duże stężenie niektórych frakcji cholesterolu („zły cholesterol”) może jednak przyczyniać się do wystąpienia miażdżycy i jej powikłań. Badaniem, które ocenia stężenie cholesterolu całkowitego i jego frakcji jest lipidogram.
-
Dieta w osteoporozie
Składniki diety istotne w zapobieganiu i leczeniu osteoporozy.
-
Jajko – wartości odżywcze, czy jajko podwyższa cholesterol?
Wiele osób zastanawia się, czy spożycie większej liczby jaj może być niebezpieczne dla zdrowia. Niepokój w tej kwestii obudziło opublikowane w 1972 roku stanowisko AHA, w którym zalecono ograniczenie spożycia jaj do 3 sztuk tygodniowo. Po latach, na podstawie uaktualnionej wiedzy, dokonano rewizji tych zaleceń.
-
Rola błonnika pokarmowego w leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego
Powszechnie uważa się, że przyczyną IBS jest przede wszystkim niedostateczne spożycie błonnika pokarmowego.
-
Jakimi lekami można skutecznie obniżyć cholesterol u osób z uszkodzoną wątrobą?
Mój mąż od 20 lat ma podwyższony cholesterol. Ze względu na wysokie poziomy AST, ALT i GGT (nawet 500-700 U/I) nigdy nie zażywał statyn.
-
Hipercholesterolemia: Dieta na obniżenie cholesterolu - jadłospis, przepisy
Dieta obniżająca stężenie cholesterolu powinna uwzględniać ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu pokarmowego i kwasów tłuszczowych trans. Można to osiągnąć poprzez włączenie do jadłospisu osób z podwyższonym stężeniem cholesterolu: warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych oraz chudego mięsa i ryb.
-
Dieta w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby
Stłuszczenie wątroby to powszechna choroba przewlekła. Podstawą jej leczenia jest redukcja masy ciała poprzez zmianę nawyków żywieniowych i wprowadzenie aktywności fizycznej. Prawidłowo zbilansowana diety, powodująca już niewielką redukcję masy ciała może powodować znaczące zmniejszenie ilości tłuszczu wątrobowego.
-
W jakiej poradni powinna się leczyć osoba z hipercholesterolemią?
Podwyższone stężenie cholesterolu całkowitego w surowicy, szczególnie u młodej, szczupłej osoby wymaga diagnostyki.
-
Dieta w kamicy żółciowej
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu dla pacjentów z kamicą żółciową. Zalecenia żywieniowe i obróbka kulinarna potraw.
-
Dławica piersiowa związana z mostkami mięśniowymi
Skutkiem tej wrodzonej anomalii anatomicznej jest ucisk i zmniejszenie przepływu krwi, a tym samym tlenu i składników odżywczych, przez daną gałąź tętnicy w czasie skurczu serca. Zmniejsza się wówczas tzw. rezerwa wieńcowa, co odczuwane jest w postaci bólu w klatce piersiowej, pojawiającego się głównie podczas wysiłku fizycznego oraz stresu.