42-letni mężczyzna ze świeżo wykrytym nadciśnieniem tętniczym
18.08.2016
dr n. med. Aleksander Prejbisz, prof. dr hab. n. med. Andrzej Januszewicz, Klinika Nadciśnienia Tętniczego, Instytut Kardiologii w Warszawie
Wybrane treści dla pacjenta
-
Wzdęcia brzucha i nadmierne gazy – postępowanie dietetyczne
Jeśli mamy do czynienia z zaburzeniami wchłaniania węglowodanów, warto szczegółowo przeanalizować sposób żywienia. Po rozpoznaniu składnika diety, który wywołuje takie dolegliwości, należy go okresowo wyeliminować, a następnie ponownie wprowadzić.
-
Dieta fleksitariańska (fleksitarianizm) – na czym polega, korzyści zdrowotne, zagrożenia
Fleksitarianizm, zwany inaczej semiwegetarianizmem lub elastycznym wegetarianizmem, to dieta roślinna polegająca na okazjonalnym spożywaniu posiłków zawierających mięso, ryby i owoce morza. Jej przestrzeganie wiąże się z licznymi korzyściami zdrowotnymi, m.in w kontekście profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych, otyłości i cukrzycy.
-
Dieta w osteoporozie
Składniki diety istotne w zapobieganiu i leczeniu osteoporozy.
-
Dieta w zespole policystycznych jajników
Zalecenia żywieniowe dla kobiet z zespołem policystycznych jajników.
-
Dieta wegańska - czym jest weganizm?
Dieta wegańska to coraz bardziej powszechny model odżywiania. Zakłada on eliminację produktów pochodzenia zwierzęcego z diety. Źródłem białka stają się więc nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz nasiona i orzechy. Badania wskazują, że ten sposób żywienia może odgrywać ważną rolę w profilaktyce i leczeniu niektórych chorób cywilizacyjnych.
-
Jak oszacować u siebie poziom ryzyka sercowo-naczyniowego?
W celu ustalenia, jakie czynniki mają wpływ na ryzyko groźnych chorób serca i naczyń, w Europie i Stanach Zjednoczonych przeprowadzono badania obejmujące wiele tysięcy chorych. Przez wiele lat obserwowano ich, leczono, sprawdzano, u których osób częściej występują groźne dla życia choroby.
-
Ciśnienie prawidłowe wysokie
Ciśnienie prawidłowe wysokie to wartości ciśnienia tętniczego, które mieszczą się w zakresie: RR skurczowe 130–139 mm Hg i/lub RR rozkurczowe 85–89 mm Hg. Ciśnienie prawidłowe wysokie nie jest chorobą, ale u osób, które mają ciśnienie prawidłowe wysokie może dojść do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Osoby z ciśnieniem prawidłowym wysokim powinny regularnie mierzyć ciśnienie.
-
Dieta u osób ze stomią – zalecenia ogólne
Żywienie chorego bezpośrednio po operacji jest uzależnione od długości resekcji jelita i od umiejscowienia stomii. Na początku stosuje się dietę płynną, kleikową i stopniowo przechodzi do pokarmów stałych.
-
Dieta w stwardnieniu rozsianym
Skuteczności diety w stwardnieniu rozsianym jednoznacznie nie potwierdzono, aczkolwiek uważa się, że wprowadzenie właściwej terapii żywieniowej u chorych na SM, pozwala uniknąć niedoborów pokarmowych oraz może łagodzić objawy choroby oraz wpływać na efektywność leczenia farmakologicznego.
-
Produkty żywnościowe pomocne w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów
Choć nie ma konkretnej diety, która leczyłaby RZS, to liczne badania dostarczają coraz więcej informacji na temat wpływu poszczególnych składników żywieniowych na ryzyko zachorowania i aktywność choroby. Niektóre produkty mogą być pomocne w wyciszaniu stanu zapalnego.