Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) POChP należy do głównych przyczyn przewlekłej chorobowości i umieralności na świecie. W Polsce są już prawie 2 mln chorych, a na świecie choruje ponad 250 mln ludzi. Zajmuje 4. miejsce wśród przyczyn zgonów, a jej znaczenie przypuszczalnie będzie rosnąć w miarę starzenia się populacji i ciągłego narażenia na czynniki ryzyka zachorowania.
Choroba wieńcowaChoroba wieńcowa polega na tworzeniu się blaszek miażdżycowych w tętnicach wieńcowych (tętnicach doprowadzających krew do mięśnia sercowego). Choroba wieńcowa skutkuje niedokrwieniem mięśnia sercowego i może powodować – w zależności od nasilenia i stopnia niedokrwienia mięśnia sercowego – przewlekłe zespoły wieńcowe (dławica piersiowa stabilna) oraz ostre zespoły wieńcowe (zawały serca). Profilaktyka choroby wieńcowej opiera się na zapobieganiu miażdżycy, która jest najczęstszą przyczyną choroby wieńcowej.
MiażdżycaMiażdżyca to przewlekła choroba zapalna tętnic, cechująca się tworzeniem charakterystycznych zmian w ich ścianie – blaszek miażdżycowych. Miażdżyca może być bezobjawowa lub powodować m.in. bóle wieńcowe (a także zawał serca), chromanie przestankowe oraz objawy neurologiczne. Miażdżyca, rozwijająca się podstępnie przez wiele lat stanowi przyczynę chorób sercowo-naczyniowych (np. zawału serca). W profilaktyce miażdżycy najważniejszy jest odpowiedni tryb życia – utrzymywanie odpowiedniej diety, prawidłowej masy ciała, aktywność fizyczna, niepalenie papierosów.
Masło czy margaryna - co jest zdrowsze?Wśród produktów żywnościowych dostępnych na rynku i przeznaczonych do smarowania pieczywa wymienia się obecnie masło, margaryny miękkie oraz tłuszcze mieszane (będące połączeniem masła i olejów roślinnych lub masła i margaryny, tzw. miksy do smarowania). Produkty te charakteryzują się odmiennymi walorami smakowymi, składem kwasów tłuszczowych, a co za tym idzie wartością odżywczą i zdrowotną.
Monakolina i czerwony sfermentowany ryż – czy są skuteczne w zmniejszaniu stężenia cholesterolu?Na rynku farmaceutycznym znajdują się preparaty zawierające monakolinę K. Substancja ta powstaje w trakcie fermentacji czerwonego ryżu, zachodzącej z udziałem grzybów Monascus purpureus. Badania wykazały, że suplementy czerwonego sfermentowanego ryżu zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL.
Astma u palaczyOskrzela chorych na astmę są bardzo wrażliwe na szkodliwe działanie dymu tytoniowego. Nabłonek wyścielający oskrzela chorych jest często uszkodzony i odsłania głębsze warstwy ściany oskrzeli. W wyniku tego są one bardziej wrażliwe na czynniki drażniące niż oskrzela osoby zdrowej.
Cholesterol całkowity – normyWczoraj mąż odebrał wyniki badań z krwi. Wynik cholesterolu całkowitego jest powyżej normy – wynosi 210 mg/dl. Proszę o wyjaśnienie, co to jest cholesterol całkowity? Czy taki wynik cholesterolu całkowitego to bardzo duże przekroczenie normy? Jaki jest orientacyjny poziom cholesterolu całkowitego, który byłby idealny dla mojego męża?