Czy przyjmowanie witamin i antyoksydantów zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym?
Przyjmowanie witamin i antyoksydantów w celu zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym – przegląd systematyczny z metaanalizą
22.05.2013
Omówienie artykułu: Efficacy of vitamin and antioxidant supplements in prevention of cardiovascular disease: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials
Myung S.-K. i wsp.
BMJ, 2013; 346: f10
Wybrane treści dla pacjenta
-
Wolne rodniki (reaktywne formy tlenu)
Reaktywne formy tlenu są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z kolei ich nadmierne ilości zaburzają równowagę metaboliczną organizmu i prowadzą do niekorzystnego zjawiska zwanego stresem oksydacyjnym
-
Antyoksydanty – rola, podział i właściwości
Antyoksydanty to związki zdolne do neutralizacji nadmiernych ilości wolnych rodników tlenowych w organizmie. Źródłem przeciwutleniaczy w diecie są przede wszystkim owoce, a w następnej kolejności warzywa. Spożycie tych związków uznaje się za ważny element profilaktyki niektórych chorób, w tym miażdżycy i chorób nowotworowych.
-
Stres oksydacyjny
Stres oksydacyjny może prowadzić do rozwoju wielu chorób. Dochodzi do niego w wyniku zachwiania równowagi między wolnymi rodnikami tlenowymi a możliwościami ich neutralizacji przez organizm. W zwalczaniu skutków stresu oksydacyjnego ważną rolę odgrywa odpowiednio zbilansowana dieta, która w przeważającej ilości składa się z produktów pochodzenia roślinnego.