Przerwa na lunch

  • Cztery pory roku w Chablis...

    Cztery pory roku w Chablis...

    Podczas ostatniej wizyty właśnie w Chablis, czyli miasteczku-gminie sięgającym historycznie IX wieku, gdzie sadzenie Chardonnay jest tak oczywiste, jak mycie rąk przed posiłkiem, udało się nam od jednego z producentów dostać w prezencie cztery różne butelki z tego samego rocznika 2007, ale z różnych parcel Premier Cru.

  • Przylądek Smacznej Nadziei

    Przylądek Smacznej Nadziei

    (...) W nosie trochę Bordeaux, ale jakby za mało eleganckie, trochę niepowściągliwe, więc może Langwedocja.. (...)

  • Czy ktoś jeszcze pamięta o bordeaux?

    Czy ktoś jeszcze pamięta o bordeaux?

    Dziś o winie, które – jak twierdzą znawcy, czyli ci, co je pijają – jest winem par excellence albo jeśli się nie udaje, to nie da się z niego zrobić nawet octu.

  • <br>Co to jest przednówek i&nbsp;w jaki sposób?


    Co to jest przednówek i w jaki sposób?

    (...) Przednówek jest to zjawisko pokrewne przedwiośniu w sposób dokuczliwy dla podniebienia. (...)

  • Crémant d'Alsace

    Crémant d'Alsace

    (...) Dziś o Crémant d'Alsace od Boeckela (tak tak, to ten sam producent, o którym pisaliśmy poprzednio). Skąd ten wybór? Otóż w tym tygodniu wszyscy szaleją na punkcie picia młodego „cienkusza” z Beaujolais, a my będziemy się starać Państwa odwieść od tej turystycznej amerykańsko-francuskiej tradycji. (...)

  • Riesling – nieprosta historia

    (...) Jakoś tak wyszło, pewnie na fali upałów, jakie nawiedziły Małopolskę w sierpniu – nb. Małopolskę, a nie Galicję właśnie, bo choć my „Galicjanie” nie przepadamy za szermowaniem tą austrowęgierską konotacją naszej części kraju, postanowiliśmy wypić (tylko butelkę...) RIESLINGA. (...)

  • Taka posilna, taka przymilna

    Taka posilna, taka przymilna

    (...) Treściwe zupy zawartym w nich potencjałem kalorycznym i aromatycznym uzupełniają mi zasoby energii i humoru, które tracę, telepiąc się z zimna na przystankach (...)

  • Lanczowy zawrót głowy z wsadem

    (...) Późne lato łamane przez wczesną jesień zawsze budzi we mnie mieszane uczucia. Nieprzyjemne składniki tej uczuciowej mieszanki są oczywiste i banalne: dni stają się coraz krótsze, noce coraz dłuższe. (...)

  • Austria felix!

    Zweigelt... Na początek krótkie pytanie do sali. Kto z Państwa pił białe austriackie wino? No tak, a teraz drugie pytanie. Kto z Państwa pił czerwone austriackie wino?…Nie widzę…Tak, tak. Dziś napiszemy kilka słów znad dwóch butelek wybornego austriackiego czerwonego wina o walorach zdawać by się mogło zarezerwowanych dla win z Francji.

  • Butelka wina od konesera - Na zdrowie

    Wtajemniczonym wiadomo, że dobrą butelkę rozpoznaje się po tym, że ostatni łyk jest najlepszy. Człowiek wstaje wtedy od stołu i ma ochotę sięgnąć po następną butelkę – ale ale, czy pierwszy łyk będzie tak samo dobry jak ostatni?

26 artykułów - strona 2 z 3

Sponsorem serwisu jest