Zaburzenia rytmu serca - postępy 2015/2016
26.09.2016
prof. dr hab. n. med. Maria Trusz-Gluza, Katowice
Wybrane treści dla pacjenta
-
Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe, czyli o dietach roślinnych
Jeśli ktoś po przejściu na dietę roślinną cały czas czuje, że nie jest najedzony, że brakuje mu mięsa, to powinien się zastanowić, czy na pewno jego dieta została dobrze zbilansowana. Ale może się okazać, że lepszym rozwiązaniem będzie dla takiej osoby nie stuprocentowy weganizm, tylko taki na 80%, czyli zdrowe wegańskie jedzenie, a do tego od czasu do czasu może być coś mięsnego.
-
Dieta w chorobie refluksowej
W kontrolowaniu objawów refluksowej choroby przełyku istotne znaczenie ma modyfikacja stylu życia i zmiana nawyków żywieniowych. Do czynników zwiększających ryzyko rozwoju tej choroby należą: nadmierna masa ciała, palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu, stres oraz brak aktywności fizycznej.
-
Dieta w łuszczycy
Wprawdzie dotychczas nie ustalono zaleceń dietetycznych dla chorych na łuszczycę, jednak wiele danych wskazuje, że zmiana nawyków żywieniowych może korzystnie wpływać na przebieg tej choroby.
-
Dieta bezglutenowa
Gluten to białko występujące w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia, które odpowiada za charakterystyczną konsystencję produktów wypieczonych z tych zbóż. Ten składnik diety musi być wyeliminowany z diety osób z celiakią, nadwrażliwością na gluten oraz alergią na gluten. Trzeba podkreślić, że właściwie realizowana dieta bezglutenowa to podstawa leczenia celiakii i należy jej przestrzegać do końca życia.
-
Dieta cukrzycowa
Dieta jest bardzo istotnym elementem terapii cukrzycy. Warunkuje ona utrzymanie właściwego stężenia glukozy i tłuszczów (lipidów) we krwi oraz optymalne wartości ciśnienia tętniczego. Dobrze dobrana dieta zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycy, jak również redukuje ryzyko chorób naczyniowych. Właściwy model żywienia odgrywa także ważną rolę w prewencji i leczeniu przewlekłych powikłań cukrzycy (mikroangiopatii, retinopatii i nefropatii cukrzycowej).
-
Dieta w niedoczynności tarczycy
Niedobór jodu, żelaza, selenu i cynku zaburza prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Jadłospis osoby chorującej na niedoczynność tarczycy powinien być więc skomponowany w taki sposób, by dostarczał produktów żywnościowych będących źródłem tych składników mineralnych.
-
Ostre zespoły wieńcowe (OZW)
Ostre zespoły wieńcowe są rodzajem choroby wieńcowej, czyli stanów niedokrwienia mięśnia sercowego związanych ze zmianami w tętnicach wieńcowych. Tętnice wieńcowe to drobne tętnice, których zadaniem jest zaopatrywanie serca (mięśnia sercowego) w tlen i składniki odżywcze.
-
Dieta w niedokrwistości z niedoboru żelaza
W wielu przypadkach niedokrwistość z niedoboru żelaza wymaga leczenia przyczynowego oraz zastosowania suplementacji odpowiednimi dawkami żelaza. Leczenie takie wspomaga się jednak odpowiednią dietą uwzględniającą produkty bogate w ten pierwiastek.
-
Dieta wegańska - czym jest weganizm?
Dieta wegańska to coraz bardziej powszechny model odżywiania. Zakłada on eliminację produktów pochodzenia zwierzęcego z diety. Źródłem białka stają się więc nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz nasiona i orzechy. Badania wskazują, że ten sposób żywienia może odgrywać ważną rolę w profilaktyce i leczeniu niektórych chorób cywilizacyjnych.
-
Koronarografia
Koronarografia jest zabiegiem diagnostycznym, który umożliwia ocenę tętnic wieńcowych (czyli tętnic, które zaopatrują w krew mięsień sercowy). Jest to badanie inwazyjne, podczas którego podaje się do tętnic środek kontrastowy i wykonuje obrazowanie rentgenowskie.