Prewencja chorób sercowo-naczyniowych – postępy 2013
27.10.2014
prof. dr hab. n. med. Wiktor B. Szostak1, prof. dr hab. n. med. Barbara Cybulska1, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek1,2, dr hab. n. o zdrowiu, dr med. Dorota Szostak-Węgierek3
1 Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, 2 Zakład Medycyny Zapobiegawczej i Higieny, Warszawski Uniwersytet Medyczny, />3 Zakład Żywienia Człowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Wybrane treści dla pacjenta
-
Hipercholesterolemia rodzinna
Hipercholesterolemia rodzinna to uwarunkowana genetycznie choroba, która powoduje zwiększone stężenie cholesterolu oraz związane z tym powikłania (choroby układu sercowo-naczyniowego, nawet w bardzo młodym wieku). Leczenie jest takie, jak w przypadku innych rodzajów hipercholesterolemii, polega na modyfikacji stylu życia oraz przyjmowaniu leków.
-
Masło czy margaryna - co jest zdrowsze?
Wśród produktów żywnościowych dostępnych na rynku i przeznaczonych do smarowania pieczywa wymienia się obecnie masło, margaryny miękkie oraz tłuszcze mieszane (będące połączeniem masła i olejów roślinnych lub masła i margaryny, tzw. miksy do smarowania). Produkty te charakteryzują się odmiennymi walorami smakowymi, składem kwasów tłuszczowych, a co za tym idzie wartością odżywczą i zdrowotną.
-
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 – źródła i właściwości
Kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Do pokarmowych źródeł tych związków zalicza się niektóre oleje roślinne oraz tłuste ryby morskie.
-
Tłuszcze
Określenie „tłuszcze” obejmuje zarówno składniki pokarmowe, jak i produkty spożywcze nazywane potocznie tłuszczami, takie jak masło, smalec, margaryny i oleje jadalne.
-
Cholesterol - funkcje, źródła, frakcje, stężenie
Cholesterol to substancja niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak spożywanie w nadmiernych ilościach pokarmów z dużą zawartością cholesterolu i jednoczesnym zwiększonym spożyciu nasyconych kwasów tłuszczowych, może przyczyniać się do powstania hipercholesterolemii
-
Czy awokado może leczyć trądzik?
Z własnej obserwacji zauważyłem, że gdy każdego dnia zjadam jedno awokado, tym samym łagodzi się mój trądzik, a także ustępuje łupież. Czym można to wytłumaczyć?
-
Dławica piersiowa związana z mostkami mięśniowymi
Skutkiem tej wrodzonej anomalii anatomicznej jest ucisk i zmniejszenie przepływu krwi, a tym samym tlenu i składników odżywczych, przez daną gałąź tętnicy w czasie skurczu serca. Zmniejsza się wówczas tzw. rezerwa wieńcowa, co odczuwane jest w postaci bólu w klatce piersiowej, pojawiającego się głównie podczas wysiłku fizycznego oraz stresu.
-
Dieta w zespole metabolicznym
Badania naukowe potwierdzają korzyści wynikające ze stosowania diety śródziemnomorskiej u pacjentów z zespołem metabolicznym. Okazuje się, że wywiera ona korzystny wpływ na typowe składowe tego zespołu.
-
Kwasy tłuszczowe trans
Kwasy tłuszczowe trans znajdują się głównie w margarynach, produktach cukierniczych i gotowych posiłkach obiadowych. Ich niekorzystny wpływ na zdrowie został dobrze poznany. Uważa się, że mają one znaczący wpływ na ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych, a w konsekwencji chorób sercowo-naczyniowych.