Przerwa na lunch

  • W czatnejowym gąszczu, czyli polska jesień na indyjską nutę

    W czatnejowym gąszczu, czyli polska jesień na indyjską nutę

    Po raz pierwszy czatneju spróbowałem ćwierć wieku temu, poczęstowany nim przez pewną… Nowozelandkę...

  • Kotlety cielęce ze smardzami

    Kotlety cielęce ze smardzami

    Nie zapominamy o jednej z podstawowych zasad kulinarnych, która głosi, że z bardzo dobrych składników może powstać marne jedzenie, natomiast z marnych składników dobre nie powstanie nigdy…

  • Bazalt w kieliszku

    Bazalt w kieliszku

    Dziś proponujemy wino od bez wątpienia jednego z najlepszych producentów w regionie: Lajos Takacs, posiadłość Hallovar, szczep harslevelu, zbiór 2010.

  • Goleń wołowa duszona w pomidorach z korniszonami

    Goleń wołowa duszona w pomidorach z korniszonami

    Niedawno w mediach mogliśmy słyszeć kampanię promującą jedzenie wieprzowiny, jako mięsa smacznego i zdrowego; środowisko medyczne ma jednak wątpliwości związane z jedzeniem wieprzowiny.

  • JURA – raj dla smakoszy w starym i nowym wydaniu!

    JURA – raj dla smakoszy w starym i nowym wydaniu!

    Niespełna godzinę drogi ze stolicy naszej ukochanej Burgundii, jadąc w stronę Szwajcarii, zajechaliśmy do pewnego niewielkiego, choć w tamtejszym regionie niezwykle poważanego winiarza.

  • Coś pysznego na przedwiośnie: Boeuf Bourguignon

    Coś pysznego na przedwiośnie: Boeuf Bourguignon

    Boeuf Bourguignon to potrawa, w której łączą się sycące właściwości wołowiny z  ciepłymi aromatami przypraw i czerwonego wina

  • Co dobrego w naszej kochanej Burgundii…?

    Co dobrego w naszej kochanej Burgundii…?

    Nie będzie o Nibelungach ani o musztardzie, ani nawet o ślimakach...

  • Lecę w kulki z Camorrą, czyli Caprese Cappriciosa

    Lecę w kulki z Camorrą, czyli Caprese Cappriciosa

    W kulinarne klimaty śródziemnomorskie, z wyszczególnieniem klimatu włoskiego, Polacy zaczęli nieśmiało uciekać już za czasów królowej Bony, kiedy to nie tylko w wawelskich warzywnikach zaczęła zapuszczać korzonki sprowadzona przez nią włoszczyzna.

  • Ratatuj się, kto lubi!

    Ratatuj się, kto lubi!

    Ratatouille to nazwa prowansalskiej potrawy z warzyw, a zarazem oryginalny (polski brzmiał „Ratatuj”) tytuł pixarowsko- disneyowskiej bajkowej animacji o szczurze, który zapragnął zostać... szefem kuchni w paryskiej restauracji.

  • Rolly-Gassmann

    Rolly-Gassmann

    W dzisiejszym odcinku wracamy do Alzacji i prezentujemy dwa z szerokiej gamy wybornych win produkowanych przez rodzinę Rolly-Gassman.

26 artykułów - strona 1 z 3

Sponsorem serwisu jest