W czatnejowym gąszczu, czyli polska jesień na indyjską nutę
Po raz pierwszy czatneju spróbowałem ćwierć wieku temu, poczęstowany nim przez pewną… Nowozelandkę...
Po raz pierwszy czatneju spróbowałem ćwierć wieku temu, poczęstowany nim przez pewną… Nowozelandkę...
Nie zapominamy o jednej z podstawowych zasad kulinarnych, która głosi, że z bardzo dobrych składników może powstać marne jedzenie, natomiast z marnych składników dobre nie powstanie nigdy…
Dziś proponujemy wino od bez wątpienia jednego z najlepszych producentów w regionie: Lajos Takacs, posiadłość Hallovar, szczep harslevelu, zbiór 2010.
Niedawno w mediach mogliśmy słyszeć kampanię promującą jedzenie wieprzowiny, jako mięsa smacznego i zdrowego; środowisko medyczne ma jednak wątpliwości związane z jedzeniem wieprzowiny.
Niespełna godzinę drogi ze stolicy naszej ukochanej Burgundii, jadąc w stronę Szwajcarii, zajechaliśmy do pewnego niewielkiego, choć w tamtejszym regionie niezwykle poważanego winiarza.
Boeuf Bourguignon to potrawa, w której łączą się sycące właściwości wołowiny z ciepłymi aromatami przypraw i czerwonego wina
Nie będzie o Nibelungach ani o musztardzie, ani nawet o ślimakach...
W kulinarne klimaty śródziemnomorskie, z wyszczególnieniem klimatu włoskiego, Polacy zaczęli nieśmiało uciekać już za czasów królowej Bony, kiedy to nie tylko w wawelskich warzywnikach zaczęła zapuszczać korzonki sprowadzona przez nią włoszczyzna.
Ratatouille to nazwa prowansalskiej potrawy z warzyw, a zarazem oryginalny (polski brzmiał „Ratatuj”) tytuł pixarowsko- disneyowskiej bajkowej animacji o szczurze, który zapragnął zostać... szefem kuchni w paryskiej restauracji.
W dzisiejszym odcinku wracamy do Alzacji i prezentujemy dwa z szerokiej gamy wybornych win produkowanych przez rodzinę Rolly-Gassman.